Avioero ja ositus – Miten omaisuus jaetaan oikeudenmukaisesti?

Avioero on yksi elämän suurista muutoksista, ja siihen liittyy usein voimakkaita tunteita ja monimutkaisia käytännön järjestelyjä. Yksi keskeisimmistä ja potentiaalisesti haastavimmista vaiheista avioeroprosessissa on puolisoiden välisen omaisuuden jakaminen eli ositus. Tavoitteena on jakaa avioliiton aikana kertynyt omaisuus oikeudenmukaisesti ja lainmukaisesti. Tämä prosessi voi kuitenkin olla monimutkainen, ja erimielisyydet ovat yleisiä. Asiantunteva apu perheoikeus-asioissa voi auttaa varmistamaan, että ositus sujuu mahdollisimman sujuvasti ja molempien osapuolten oikeudet tulevat huomioiduiksi. Advoan kokeneet perheoikeuden asiantuntijat ovat valmiita auttamaan sinua tässä vaativassa tilanteessa.

Mitä ositus tarkoittaa ja milloin se tehdään?

Ositus on toimenpide, jossa avioliiton päättyessä (joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan) puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan. Avio-oikeus tarkoittaa pääsääntöisesti sitä, että kummallakin puolisolla on oikeus puoleen puolisoiden yhteenlasketusta säästöstä, ellei avio-oikeutta ole rajoitettu tai poistettu esimerkiksi avioehtosopimuksella.

Avioeron tullessa vireille käräjäoikeudessa, kumpi tahansa puolisoista voi vaatia osituksen toimittamista. Ositusta ei ole pakko tehdä heti avioeron tultua vireille, mutta sen tekeminen on usein suositeltavaa taloudellisen selkeyden ja tulevaisuuden suunnittelun kannalta. Ositus voidaan toimittaa joko puolisoiden välisellä sopimuksella (sopimusositus) tai, jos sopimukseen ei päästä, pesänjakajan toimittamana (toimitusositus).

Avio-oikeus ja sen merkitys

Suomen avioliittolain lähtökohtana on, että puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tämä ei tarkoita, että omaisuus olisi yhteistä avioliiton aikana, vaan kumpikin puoliso omistaa oman omaisuutensa ja vastaa omista veloistaan. Avio-oikeus aktualisoituu vasta avioliiton päättyessä.

Osituksessa lasketaan kummankin puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö (varat miinus velat). Tämän jälkeen varakkaampi puoliso suorittaa vähemmän omistavalle puolisolle tasinkoa siten, että kummankin avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöksi tulee yhtä suuri. Tavoitteena on siis puolittamisperiaate.

Avioehtosopimuksen vaikutus ositukseen

Avioehtosopimuksella puolisot voivat sopia avio-oikeuden laajuudesta toisin kuin laki määrää. Avioehtosopimuksella voidaan esimerkiksi:

  • Poistaa avio-oikeus kokonaan (molemminpuolisesti tai yksipuolisesti).
  • Rajoittaa avio-oikeus koskemaan vain tiettyä omaisuutta.
  • Sopia, että avio-oikeutta ei ole esimerkiksi perintönä tai lahjana saatuun omaisuuteen.

Jos puolisoilla on pätevä avioehtosopimus, joka poistaa avio-oikeuden kokonaan, osituksen sijaan toimitetaan omaisuuden erottelu. Siinä kumpikin puoliso pitää oman omaisuutensa. On tärkeää huomata, että avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti, kahden esteettömän todistajan on todistettava se oikeaksi, ja se on rekisteröitävä Digi- ja väestötietovirastossa ollakseen pätevä. Advoan asiantuntijat auttavat avioehtosopimusten laadinnassa ja niiden vaikutusten arvioinnissa ositustilanteessa. Voitte myös tiedustella alustavia neuvoja lakipuhelimestamme.

Ositusprosessi askel askeleelta

Ositusprosessi voi vaihdella sen mukaan, pääsevätkö puolisot sopimukseen vai tarvitaanko pesänjakajaa. Prosessi sisältää kuitenkin yleensä seuraavat vaiheet:

1. Ositusperusteen syntyminen

Ositusperuste syntyy, kun avioeroasia tulee vireille käräjäoikeudessa (eli kun avioerohakemus on jätetty). Tästä hetkestä alkaen ositus voidaan toimittaa.

2. Omaisuuden ja velkojen luettelointi ja arvostaminen

Ensimmäinen konkreettinen askel on laatia luettelo kummankin puolison kaikista varoista ja veloista ositusperusteen syntyhetken mukaisina. Omaisuus arvostetaan pääsääntöisesti osituksen toimittamishetken käypään arvoon. Tämä vaihe voi olla haastava, jos omaisuutta on paljon, se on monimutkaista (esim. yritysvarallisuus, sijoitukset) tai sen arvostamisesta ei päästä yksimielisyyteen.

Tyypillisiä osituksessa huomioitavia varoja ovat esimerkiksi:

  • Asunnot ja kiinteistöt
  • Autot ja muu irtain omaisuus
  • Pankkitilit ja säästöt
  • Arvopaperit ja sijoitukset
  • Yritysvarallisuus
  • Eläkeoikeudet tietyin rajoituksin

Velkoja ovat esimerkiksi asuntolainat, opintolainat ja kulutusluotot.

3. Avio-oikeuden alaisen omaisuuden määrittäminen

Kaikki omaisuus ei välttämättä ole avio-oikeuden alaista. Esimerkiksi testamentilla tai lahjakirjalla saatu omaisuus, johon on liitetty ehto avio-oikeuden poissulkemisesta, ei kuulu ositettavaan varallisuuteen.

4. Osituslaskelman laatiminen

Kun varat ja velat on selvitetty ja arvostettu, laaditaan osituslaskelma. Siinä lasketaan kummankin puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden nettoarvo (varat miinus velat). Nämä nettoarvot lasketaan yhteen, ja summa jaetaan kahdella. Tämä osoittaa sen määrän, johon kummallakin puolisolla on oikeus (avio-osa).

Vähemmän omistava puoliso on oikeutettu saamaan tasinkoa varakkaammalta puolisolta siten, että molempien avio-osat tulevat yhtä suuriksi.

5. Tasingon suorittaminen ja omaisuuden jakaminen

Tasinko voidaan suorittaa rahana tai omaisuutena. Puolisot voivat sopia, miten omaisuus konkreettisesti jaetaan ja miten tasinko maksetaan. Jos yhteistä omaisuutta, kuten yhteinen koti, myydään, myyntitulo voidaan käyttää tasingon maksamiseen tai jakaa sovituin osuuksin.

6. Ositussopimuksen laatiminen

Kun osituksesta on päästy sopimukseen, laaditaan kirjallinen ositussopimus (myös osituskirja). Sen allekirjoittavat molemmat puolisot ja kaksi esteetöntä todistajaa todistavat sen oikeaksi. Ositussopimus on tärkeä asiakirja, joka päättää puolisoiden väliset taloudelliset suhteet ja estää myöhemmät vaatimukset samasta asiasta.

Advoan asiantuntijat auttavat laatimaan juridisesti pätevän ja selkeän ositussopimuksen, joka huomioi molempien osapuolten edut. Palveluidemme hinnoittelusta saatte lisätietoa verkkosivuiltamme.

Erityistilanteet ja haasteet osituksessa

Kaikki ositukset eivät ole suoraviivaisia. Tietyt tilanteet voivat tehdä prosessista monimutkaisemman.

Osituksen sovittelu

Avioliittolaissa on säännöksiä osituksen sovittelusta. Tämä tarkoittaa, että ositusta voidaan tietyissä tilanteissa kohtuullistaa, jos lopputulos muutoin muodostuisi kohtuuttomaksi jommankumman puolison kannalta. Sovittelua voidaan harkita esimerkiksi, jos avioliitto on ollut lyhytkestoinen tai toinen puoliso on merkittävästi kartuttanut omaisuuttaan toisen kustannuksella tai piilotellut varojaan.

Yritysvarallisuus osituksessa

Jos toinen tai molemmat puolisot ovat yrittäjiä, yritysvarallisuuden arvostaminen ja jakaminen osituksessa voi olla erityisen haastavaa. Yrityksen arvonmääritys vaatii usein ulkopuolista asiantuntemusta, ja on mietittävä, miten yrityksen jatkuvuus turvataan.

Velat osituksessa

Pääsääntöisesti kumpikin puoliso vastaa omista veloistaan. Yhteisistä veloista vastataan yleensä sovitun mukaisesti tai puoliksi. Jos toinen puoliso on huomattavasti velkaantuneempi, voi tämä vaikuttaa osituslaskelmaan ja tasingon määrään.

Toimitusositus pesänjakajan avulla

Jos puolisot eivät pääse sopimukseen osituksesta, kumpi tahansa voi hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä. Pesänjakaja on puolueeton lakimies, joka selvittää omaisuuden, laatii osituslaskelman ja tekee päätöksen omaisuuden jaosta. Pesänjakajan päätökseen voi hakea muutosta käräjäoikeudelta moittimalla sitä.

Advoan lakimiehet toimivat säännöllisesti käräjäoikeuden määrääminä pesänjakajina, joten meillä on vankka kokemus myös riitaisten ositusten hoitamisesta. Lisäksi avustamme asiakkaitamme toimitusosituksissa, valvoen heidän etuaan prosessin kaikissa vaiheissa.

Miksi kääntyä Advoan puoleen perheoikeudellisissa asioissa?

Avioero ja ositus ovat juridisesti ja emotionaalisesti vaativia prosesseja. Ammattitaitoisen lakimiehen apu on usein välttämätöntä, jotta prosessi sujuu mahdollisimman oikeudenmukaisesti ja vältetään pitkittyneet riidat.

Advoa Asianajotoimisto tarjoaa kattavaa asiantuntemusta perheoikeus-asioissa Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella sekä koko Suomessa etäyhteyksin.

  • Kokemus ja asiantuntemus: Yli 70 vuoden kokemuksemme takaa, että tunnemme perheoikeuden kiemurat ja oikeuskäytännön.
  • Sovinnollisuus ja ratkaisukeskeisyys: Pyrimme aina ensisijaisesti sovinnolliseen ratkaisuun neuvottelemalla. Tämä säästää aikaa, kustannuksia ja henkisiä voimavaroja.
  • Henkilökohtainen ja ymmärtävä palvelu: Ymmärrämme avioerotilanteen herkkyyden. Tarjoamme asiakkaillemme henkilökohtaista tukea ja selkeää neuvontaa läpi koko prosessin.
  • Kattavat palvelut: Avustamme kaikissa avioeroon ja ositukseen liittyvissä vaiheissa, aina neuvonnasta ja sopimusten laatimisesta pesänjakajan tehtäviin ja oikeudenkäynteihin. Palvelemme myös muissa perheoikeudellisissa asioissa, kuten lasten huolto- ja tapaamisoikeusasioissa sekä perintöasioissa.

Ota yhteyttä Advoan asiantuntijoihin, niin keskustellaan tilanteestasi ja siitä, miten voimme parhaiten auttaa sinua. Ensimmäinen yhteydenotto on usein maksuton tilanteen kartoittamiseksi.

Avioeron yhteydessä tehtävä ositus on merkittävä oikeudellinen toimenpide, jonka tavoitteena on jakaa puolisoiden omaisuus oikeudenmukaisesti. Prosessi voi olla monimutkainen, ja siihen liittyy useita huomioon otettavia seikkoja, kuten avio-oikeuden laajuus, avioehtosopimuksen vaikutus, omaisuuden arvostaminen ja mahdolliset sovittelutilanteet. 

Huolellisesti laadittu ositussopimus tai ammattitaitoisesti hoidettu toimitusositus auttaa päättämään taloudelliset suhteet selkeästi ja auttaa ehkäisemään tulevia erimielisyyksiä.

Advoa Asianajotoimiston kokeneet perheoikeuden asiantuntijat ovat tukenasi tuomassa etusi mukaisia ratkaisuja ja mielenrauhaa